Artiklar

Nimbus 26 – för alltid populär!

Nimbus 26 är en ikonisk svensk motorbåt som debuterade 1969. Designad av Pelle Petterson, blev den snabbt en favorit tack vare sin storlek, hastighet och estetiska tilltal. Båten har en fram- och akterkabin, ett djupt sittbrunn med mat- och köksområden samt olika motoralternativ. Trots att produktionen slutade 1981, är modellen fortfarande högt ansedd och har inspirerat efterföljande designer. Nimbus 26 är känd för sin hållbarhet och lätthet att underhålla, även om den kan vara svår att manövrera i vissa förhållanden.

Vidare utforskar vi de unika design- och funktionsaspekterna som har gjort Nimbus 26 till en tidlös klassiker.

Design och funktioner

Nimbus 26 är designad av Pelle Petterson och tillverkades av Erje och Combex. Båten har en längd på 7,85 meter och en bredd på 2,85 meter, och väger 2,200 kilogram. Den är utrustad med en fram- och akterkabin, ett djupt sittbrunn och olika motoralternativ. Denna ”hyttbåt” var designad för att möta den växande efterfrågan på familjebåtar i Sverige under 1960- och 1970-talen. Nimbus 26 var tänkt att vara större, snabbare och mer estetiskt tilltalande än sina konkurrenter.

Fram- och akterkabin

En av de mest framträdande funktionerna hos Nimbus 26 är dess fram- och akterkabin. Dessa utrymmen erbjuder bekväma sovplatser och förvaringsutrymmen, vilket gör båten idealisk för längre utflykter och familjesemestrar. Denna layout bidrar till båtens popularitet bland familjer som söker bekvämlighet och funktionalitet.

Djupt sittbrunn

Sittbrunnen på Nimbus 26 är djup och välutrustad, med områden för både matlagning och avkoppling. Här finns plats för att installera ett kök, vilket gör det möjligt att laga mat ombord. Den djupa sittbrunnen ger också extra skydd mot väder och vind, vilket förbättrar komforten under segling.

Motoralternativ

Nimbus 26 erbjuder flera motoralternativ, vilket ger ägarna möjlighet att välja en motor som passar deras behov och preferenser. Oavsett om man föredrar en kraftfull motor för högre hastigheter eller en mer bränsleeffektiv variant, finns det alternativ att överväga. Detta flexibilitet är en av anledningarna till att Nimbus 26 har förblivit populär genom åren.

Estetisk tilltal

Designen av Nimbus 26 är inte bara funktionell utan också estetiskt tilltalande. Pelle Petterson, som även är känd för sitt arbete med Maxibåtarna, har skapat en båt som kombinerar elegans med praktiska egenskaper. Denna balans mellan form och funktion har bidragit till båtens långvariga popularitet.

Nimbus 26 fortsätter att vara en uppskattad modell på marknaden, och dess design och funktioner är en stor del av varför den har stått sig så väl över tid.

Tillverkning och produktion

Nimbus 26 tillverkades av Erje och Combex, med interiörarbete utfört av Båt och Trä i Karlstad. Produktionen startade 1969 och avslutades 1981 efter att totalt 1,070 enheter hade tillverkats. Båten var populär på grund av Sveriges ekonomiska tillväxt och ökade fritid under 1960-talet. Under åren genomgick modellen flera modifieringar, inklusive förändringar i fönstren och byggmaterialen.

Popularitet och marknad

Nimbus 26 blev snabbt populär i Sverige tack vare sin design och funktionalitet. Trots att produktionen slutade 1981, är båten fortfarande högt ansedd och eftertraktad på andrahandsmarknaden. Priserna för begagnade enheter ligger mellan 200,000 och 300,000 kronor. Nimbus 26 inspirerade också efterföljande modeller som Nimbus 2600 och Nimbus 280 Familia.

Nimbus 26 var designad för att möta den växande efterfrågan på familjebåtar under 1960- och 1970-talen. Dess fram- och akterkabin, tillsammans med en djup sittbrunn och olika motoralternativ, bidrog till dess popularitet. Båten är känd för sin hållbarhet och lätthet att underhålla, vilket gör den attraktiv på andrahandsmarknaden trots att den kan vara svår att manövrera i vissa förhållanden.

Nimbus 26 är en hyttbåt som mäter 7,85 meter i längd och 2,85 meter i bredd, och väger 2,200 kilogram. Denna båt har fortsatt att hålla sitt värde tack vare sin robusta konstruktion och tidlösa design. Ägare uppskattar dess pålitlighet och hur enkelt det är att hålla den i gott skick.

Marknaden för begagnade Nimbus 26-enheter är stark, vilket speglar båtens bestående popularitet. Många köpare letar efter denna modell på grund av dess rymliga design och mångsidighet. Nimbus 26 har också inspirerat senare modeller som Nimbus 2600 och Nimbus 280 Familia, vilket visar på båtens inflytande och betydelse i båtindustrin.

Underhåll och manövrerbarhet

Ägare av Nimbus 26 uppskattar båtens hållbarhet och lätthet att underhålla. Den är byggd för att klara av tuffa förhållanden och kräver minimalt underhåll. Materialen som används i konstruktionen bidrar till dess robusthet, vilket gör att den kan stå emot både tidens tand och naturens krafter.

Hållbarhet

Nimbus 26 är känd för sin hållbarhet. Båten har genomgått flera modifieringar under åren, inklusive förändringar i fönstren och byggmaterialen, vilket har förbättrat dess livslängd. Ägare rapporterar att båten är pålitlig och att större reparationer sällan behövs. Detta gör Nimbus 26 till ett attraktivt val för dem som söker en långsiktig investering.

Lätthet att underhålla

En av de största fördelarna med Nimbus 26 är hur enkelt det är att hålla den i gott skick. De flesta underhållsarbeten kan utföras av ägarna själva, vilket sparar både tid och pengar. Regelbunden rengöring och grundläggande kontroller räcker ofta för att båten ska förbli i toppskick.

Manövrerbarhet

Trots sina många fördelar kan Nimbus 26 vara utmanande att manövrera i vissa förhållanden. Båtens storlek och vikt—den väger 2,200 kilogram—kan göra den svår att hantera i trånga hamnar eller under blåsiga förhållanden. Potentiella köpare bör vara medvetna om detta och kanske överväga att ta en kurs i båthantering för att bli mer bekväma med dess manövrering.

Specifikationer

Nimbus 26 har en vattentankkapacitet på 120 liter och en bränsletankkapacitet på 160 liter. Dessa specifikationer, tillsammans med dess topphastighet på 12-18 knop, gör båten väl lämpad för längre utflykter. Denna kapacitet innebär att ägarna kan tillbringa mer tid ute på vattnet utan att behöva oroa sig för att ständigt fylla på bränsle eller vatten.

Sammanfattningsvis är Nimbus 26 en båt som kombinerar hållbarhet och lätt underhåll med en viss grad av manövreringsutmaningar. Dess specifikationer och robusta konstruktion gör den till ett pålitligt val för många båtägare.

En tidlös klassiker

Nimbus 26 har bevisat sitt värde genom decennierna—en hyttbåt som kombinerar elegans med funktionalitet. Designad av Pelle Petterson och tillverkad av Erje och Combex, erbjuder den både fram- och akterkabin, en djup sittbrunn, och flera motoralternativ. Trots att produktionen avslutades 1981, fortsätter den att vara eftertraktad på marknaden tack vare sin hållbarhet och användarvänlighet.

Den robusta konstruktionen och de noggrant utvalda materialen gör Nimbus 26 till en pålitlig följeslagare på vattnet. Ägare uppskattar dess lätthet att underhålla, även om manövrering kan vara en utmaning i vissa förhållanden. Denna båt har inte bara inspirerat efterföljande modeller som Nimbus 2600 och Nimbus 280 Familia, utan också satt en standard för vad en familjebåt kan vara.

Nimbus 26 är mer än en båt—det är en investering i kvalitet och tidlös design.